Leddegigt

Omkring 50.000 mennesker i Danmark har leddegigt. Sygdommen rammer ofte folk over 40 år, men den kan ramme alle.

Hvad er leddegigt?

Leddegigt er en betændelsesreaktion (inflammation) i leddene, der skyldes ændringer i immunsystemet. Det er en autoimmun sygdom, fordi kroppens immunsystem – der ellers beskytter os mod infektioner og andre sygdomme – begynder at opfatte raske celler i leddene som fremmede og derfor sender antistoffer ud for at angribe de raske celler. Der opstår betændelse i leddene, som hæver, bliver varme og gør ondt.

Selvom leddegigt kan være en alvorlig sygdom, som kan nedsætte kroppens bevægelighed, er der i dag ofte mulighed for at behandle sygdommen effektivt, og du kan også selv gøre meget for at bevare et godt og aktivt liv

Hvorfor får man leddegigt?

Man kender ikke den præcise årsag til, hvorfor nogle mennesker får leddegigt, men både arvelighed og livsstil – herunder specielt rygning – ser ud til at spille en rolle. Det er også muligt, at et udefra kommende stof, f.eks. et virus, kan fremkalde forandringerne i immunsystemet. Til gengæld ved man med stor sikkerhed, at forskellige miljø-og livsstilsfaktorer har betydning for selve sygdommens forløb. F.eks. er rygning, manglende motion og usund kost utvivlsomt med til at gøre ondt værre.

Hvad er symptomerne på leddegigt?

  • De led, der angribes, vil typisk være hævede og gøre ondt.
  • Øget træthed
  • Evt. feber
  • Vægttab
  • Morgenstivhed i kroppen (Det kan være svært at komme i gang om morgenen pga. stivhed i kroppen)

Hvordan behandler man leddegigt?

Leddegigt kan ikke helbredes, men det er vigtigt at komme i hurtig og effektiv behandling med medicin, der kan forsinke eller standse sygdommen. Udover medicinsk behandling vil det være gavnligt med fysioterapi, mindfuldness og evt. operation. Alle disse behandlinger tilbydes på CPH Privathospital. 

Der kendes ikke en helbredende behandling af leddegigt. Det er vigtigt, når sygdommen er aktiv, at komme i hurtig og effektiv behandling med medicin, der kan forsinke eller standse sygdommen. Hos nogle kan sygdommen som nævnt af sig selv gå helt i ro.

Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i reumatologi og vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du selv betaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.  

Mød vores reumatologer

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Peter Kryger
Speciallæge i reumatologi
Lars Bjørn Jensen
Speciallæge i reumatologi
Prabhat Kumar
Speciallæge i reumatologi